Mire nem megyünk sóder nélkül?

A sóder vásárlás összetett kérdés

Nem, nem az üres locsogásról van szó, hanem a másikról. A sóder apró kövekből álló hordalékanyag, amely elsőosztályú vízszűrő és a beton egyik fő összetevője. Laikusként nem is gondolnánk, hogy ez mindennek az alapja, ami körbevesz bennünket. Enélkül egyszerűen nincs betonozás, a betonozás pedig szó szerint megalapoz mindent a környezetünkben. Legyen szó utakról, ingatlanokról, szilárd alapozásról – a sóder kihagyhatatlan az építési munkálatokból. Nem csak a betonkeveréshez alapanyag, de szemcseméretétől függően számtalan módon hasznosítják. 0-4, 0-8, 0-16 és 0-24 milliméteres nagyság között mozog a felvásárolható kőzet mérete. Minél finomabb szemcseméretről beszélünk, annál aprólékosabb munkákhoz keverhetünk belőle betont, míg a nagyobb kiterjedésű és vastagságú felületek esetében értelemszerűen a durvább folyami kavics alkalmazása javasolt. Betonozáson kívül felhasználható még díszkert kialakításakor, tereprendezéskor, térkövezéskor, sőt akár még földes utak stabilizálásakor is. Ennek a sokoldalúságnak köszönhető, hogy az alapanyagot különböző kategóriákba sorolva árusítják, ami a hozzá nem értő vásárlókat bizony össze tudja zavarni.

Folyami kavics vásárlásakor a mennyiségen kívül a méret is lényeges kérdés. A szemcsék mérete határozza meg azt, milyen felhasználásra alkalmas az adott kategóriába eső ömlesztett anyag. Ehhez tisztában kell lenni a különböző besorolásokkal is. A felszínre kerülő kőzetanyag az évmilliók során a folyók vizében folyamatosan őrlődött, így különféle szemcseméretek alakultak ki, amelyek bár egyben bányásznak ki, ezt követően speciális módszerekkel szelektálják.

Aprószemű sóder

A legfinomabb szemcseméret a 0-4 milliméteres csoport, amely többször rostált, aprószemű sódernek minősül. Ez a homoknál valamivel nagyobb szemeket jelent, amely ideális választás betonozáshoz. Finomságát a rostálások száma is meghatározza, vásárláskor ezt is vegyük figyelembe. Ennek az aprószemcsés anyagnak a segítségével szilárd és tartós beton állítható elő, amelynek megjelenése is esztétikus. Vakolatanyagnak is elsőosztályú.

Ennél valamivel nagyobb szemcseméretű a 0-8 milliméteres, egyszer rostált, aprószemű sóder, amely az előzhöz képest vastagabb betonfelületek kialakítására alkalmas. Mind a takarékosság, mind a cementkötés érdekében fontos, hogy nagyobb szemcséjű anyagot használjunk. Felhasználási területei azonosak az apróbb szemű változatával. Mivel rostált anyagról beszélünk, tökéletes lehet nagyobb térkövek masszív lerakásához, fugázáshoz, vagy kisebb járdák és szegélyek betonozásához. Beltéri kivitelezésekhez is jó döntés lehet.  

Mitől függ a sóder ára?

Az árat több tényező határozza meg. Erről számtalan cikkben olvashatok, mint pl. https://www.fuvar-oda.hu/soder oldalon. A tényleges árról csak akkor lesz tiszta képünk, ha már tudjuk, milyen szemcseméretű ömlesztett anyagot szeretnénk, és milyen mennyiségben. Az árat azonban ezeken kívül más tényezők is befolyásolják. A minőség az egyik ilyen kulcskérdés. Ahogy a legtöbb megvásárolható dolognak, úgy a folyami kavicsoknak is van minősége és ez bizony érezhető az áron is. Töltés vagy terület stabilizálás esetén nem kiemelkedő szempont ugyan, de házaink alapozásánál vagy más ház körüli munkálatoknál már sokkal inkább. Ez az egyik meghatározója annak, hogy a belőle kikevert beton mennyire tartós és masszív. A minőség a sóder tisztaságára is utal, tehát arra, mennyi hulladékanyag található egy köbméternyi anyagban. Sok esetben használhatatlanná teszi az anyagot az, hogy fa-, agyag, vagy más anyagokat tartalmaz. Ráadásul a nedvesség is minőségbefolyásoló szempont. Még a legjobb minőségű sóderben is van valamennyi nedvesség, azonban egy bizonyos mennyiség felett az anyag használhatatlan. Ezen kívül az árképzésnél a származási hely és a logisztikai körülmények is befolyásoló tényezők.

Normál vagy osztályozatlan sóder

A 0-16 milliméter közötti nagyságba eső szemcséket nevezzük normás szemcseméretű sódernek. Ez az építkezéseken használt leggyakoribb ömlesztett anyag, mert valamennyi betonozási munkálathoz ideális. Az eredmény masszív és tartós lesz. Ilyen munkálatok lehetnek a járdák kialakítása, lépcsők betonozása, feljárók és kocsibeállók kialakítása. Gyakorlatilag minden olyan kategória, ahol nagyon fontos a vastag betonalap. Több helyen alkalmazzák olyan területeken, ahol nem követelmény a tükörsima felületképzés, mint az aljzatok, pincék vagy garázsok építésénél.

Ehhez képest az osztályozatlan ömlesztett anyag 0-24 mm-es kőzetnagyságon belül minden megtalálható. Ezért is nevezik osztályozatlannak. Akár két centiméteres folyami kavicsokat is tartalmazhat, ezért nagyobb felületek esetén jó választás. Ebből készül az igazán masszív, tulajdonképpen elpusztíthatatlan beton, amely a házak és kerítések alapját képezi. Emellett az osztályozatlan alapanyag hasznos, amikor süllyedő földfelületek feltöltésére, földes utak stabilizálására, de akár feljárók vagy beállók felületeinek kialakítására van szükség. Fontos, hogy a munkálatoknak megfelelő méretű hordalékanyagot válaszunk, különben nem leszünk elégedettek a végeredménnyel. Ahogy az aprószemű kategória nem alkalmas házak alapozására, úgy a nagyszemcsék sem fognak tükörsima felületet képezni vakolás során.