Hogyan lehet varázslatos az otthonunk? A válasz led fényfüzér! Na de milyen?

Na de milyen legyen az a led fényfüzér?

 A led fényfüzér igazi aduász, ha könnyen és gyorsan szeretnénk otthonunkat hangulatossá tenni. Nem csak a karácsonyi ünnepek alkalmából, de az év minden napján bevethető, és még megfizethető is. Azonban a lenyűgöző eredmény érdekében tervezzünk előre – jóval előre –már a vásárlás előtt. Mire gondolok? Annyi féle led fényfüzér kapható, kezdve a hagyományos változatokon át az okos technológiával kiegészített fajtákig, hogy nagyon könnyű elveszni. Na nem azért, mert az ember ne lenne elég rátermett, hanem mert nagyon csábító ajánlatokkal találkozhatunk. De sokszor pont emiatt félrecsúszik valami és az eredmény már közel sem olyan tökéletes, mint ahogy azt mi elképzeltük.

Először is van pár nagy kérdés, amit rögtön az elején fel kell tennünk magunknak. Fehér vagy színes legyen? Kintre vagy bentre szeretnénk? Ha fényfüzér, akkor fényháló, fényfüggöny vagy tündérfény legyen? Bizony ezek mind fényfüzérek, csak eltérő a megjelenésük, s ezáltal a felhasználási lehetőségeik is limitáltak. Pl. fényfüggönyt nem fog senki a kerítésre akasztani, hacsak nem akar átesni a ló túloldalára és giccsé varázsolni otthonát. Persze nem tilos. Csak felesleges. Sokkal jobban mutat és érvényesül egy szolid, lineáris led fényfüzér azon a kerítésen. Hagyjuk meg a fényfüggönyt az ablakok, falak, esetleg verandák dekorálására.

Led fényfüzér beltéri használatra

Nem csak a technológiában és méretben vannak eltérések a fényfüzérek között, de az áramfelvételük alapján is megkülönböztetünk bizonyos fajtákat. Beltéri világítások közül ezek a konnektoros és az elemes változatok. Bármelyiket is válasszuk, mérlegeljünk. A konnektoros led fényfüzér klasszikus megoldás. Nem alszanak ki a fények a legváratlanabb pillanatokban, pont, amikor nincs otthon tartalék elem. Viszont elhelyezésében limitált, ugyanis el kell érnie a konnektorig. Ott van az a fránya kábel is, amely a konnektortól a díszítésig húzódik. Sajnos nem tartozik az esztétikus látványok közé. A led technologiának köszönhetően a modern fényfüzérek akkor sem fognak túlmelegedni, ha a központi hálózatról tápláljuk őket. A fogyasztásuk is elenyésző, így nyugodtan összetoldhatunk többet is, ezáltal akár az összes ablakot egyetlen sor fénnyel körbe rajzolhatjuk.

A led fényfüzérek egy speciális típusa a már emlegetett fényfüggöny. A fényfüggöny lényege, hogy a központi kábelről azonos vagy eltérő (típustól függ) hosszúságú szálak lógnak le. Így nagyon mutatós ablakokba, árkádokba, boltívekbe elhelyezve. Ha merészebbre vágyunk, akkor akár a mennyezeti éleken végig vezetve is alkalmazhatjuk, így borítva fényárba az egész helyiséget.

A fényháló szintén a led fényfüzér egyik sajátos fajtája. Ebben az esetben a kábelek hálószerűen vannak elrendezve és a diódák azonos távolságra helyezkednek el egymástól.  Jól mutat falon, ablakban, korláton, bokrokon vagy dús fenyőkön. Felhelyezése több munkát igényel, mert a háló csak akkor mutat jól, ha minden oldala ki van feszítve, de az eredmény minden esetben szemet gyönyörködtető. Fotózáshoz is bravúros hátteret készíthetünk a segítségével.

Amennyiben csak egy-egy ponton szeretnénk fényeket, akkor a tündérfényt éppen nekünk találták ki.  Az egyik legnépszerűbb dekor fénnyé nőtte ki magát az utóbbi években, mert segítségével nincs többé szükség tűzveszélyes gyertyák használatára, ha egy-egy mécses, lámpást szeretnénk az otthonunkba. A tündérfény elemes led fényfüzér, amely hajszálvékony (szinte láthatatlan), hajlítható kábellel és az arra forrasztott apró szemű led diódákból áll össze. Bárhol és bármit könnyedén díszíthetünk vele: asztalt, polcot, kerti bútort, koszorút, girlandot, még ruhát és kalapot is, ha arra vágyunk. Nagyon népszerű és kimondottan esztétikus néhány régi borosüvegbe elhelyezve.

Led fényfüzér kültéri használatra

A kültérre szánt led fényfüzérek eltérnek a beltéri használatra készített társaikétól. Sokkal ellenállóbbak a környezeti hatásokkal szemben, mint a víz, a szél és a fagy. Ezért fontos, hogy ha kintre vásárolunk, akkor sose vegyünk beltéri füzért a kertbe. Rövid időn belül elromlik, s akár tüzet is okozhat. A fentebb már említett típusok mindegyike kapható kültéri verzióban is. Ha kerti partira készülünk, akkor válaszunk színes, ritmusos fénysort, vagy akár gömbökkel kiegészített változatot. Nagyon sok lehetőséget találunk a https://dekortrend.hu/catalogsearch/result/?q=karacsonyi+fenyek+fenyfuzerek oldalon.

Kültérre kiváltképp alkalmasak a toldható füzérek, amelyek segítségével akár az egész házat vagy kerítést feldíszíthetjük egyetlen összefüggő sorral.

Led füzér színhatározó

Nem csak fehér vagy színes led fényfüzér létezik. Fehérek közül is megkülönböztetünk különböző fajtákat: hideg, meleg vagy neutrális. A színes fények a színskála valamennyi spektrumát lefedik, így akár tematikus világításunk is lehet. Fehér esetében fontos, hogy ha toldhatót választunk, illetve többet szeretnénk elhelyezni egymás közelébe, akkor azonos árnyalatúakra lesz szükségünk. Ellenkező esetben az összhatás nem lesz harmonikus.