Milyen az ideális nyúlketrec?

Nyúlketrec a nyuszi igényeire szabva

Úgy gondolom, viszonylag sokan esnek abba hiába, hogy húsvéti varázs alkalmával beleszeretnek egy kis nyusziba és egyfajta húsvéti meglepetésként haza visznek magukkal egy kis jószágot, mit sem gondolva arra, hogy egy nyuszi legalább akkora felelősség, mint egy kutyus vagy macska. Ugyanúgy kell vele foglalkozni, játszani, etetni, itatni, kell nyúlketrec, szüksége van bilire, itatóra és hasonlók. Mégis egy sokan minden felelősség nélkül megvásárolják a kis állatot és utána ott marad a nyakukon az át nem gondolt döntés eredménye. Úgy gondolom, pontosan annyira kellene átgondolnunk egy kis állat vásárlását, mint egy kutyáét, hiszen azon kívül, hogy valóban nem igényel mindennapi sétáltatást és órákon át tartó törődést, mégis ugyanolyan fontos a gondját viselni, mint a nagyobb testű állatoknak.

Miután nekem régebben volt nyuszim pontosan tudom, mivel jár a tartása, milyen ételeket szeret enni, milyen igényei vannak és hasonlók. Fontos tudni, hogy miután a nyuszik nem feltétlen azok a klasszikus házi állatok, mint a kutya meg a macska, a nyulakat szelídíteni kell, nem lesznek rögtön olyan édes bújósak, mint a többi állat. A bizalmukba kell férkőzni szeretgetni és etetni kell őket és akkor megtörik a jég és szerethető cuki kisállattá válik a tapsifüles. Ahhoz pedig, hogy mindezek mellett igazán otthon érezze, magát egy jó minőségi nyúlketrecre van szüksége, hiszen neki is szüksége van egy kis magánszférára és természetesen nekünk sem árt, ha éjszakára bezárjuk a kis jószágot. Viszont fontos, hogy a nyuszi igényeinek legmegfelelőbb nyúlketrecet válasszuk ki. A következendőkben ezt fogjuk tárgyalni.

A megfelelő nyúlketrec kiválasztása

A nyúlketrec a nyuszi otthona, a saját magánszférája. Éppen ezért az a legfontosabb, hogy ő otthon érezze benne magát és kényelmes legye számára annak a kialakítása. Napjainkban már a kis állatkereskedésekben nyúlketrecek széles választéka várja az érdeklődő gazdikat. Szinte nem létezik olyan opció, amit ne lehetne megtalálni. Gondolok itt az egészen extrás, már-már luxus kialakítású kis nyuszi birodalmakra, melyek egy igazi erődöt képeznek a jószágnak. Létezik több emeltes verzió is, illetve mindenféle játékokkal ellátott is. De természetesen, akinek mégis inkább az egyszerűbb verzió jön be, az is talál ezer -féle színben és formában létező nyúlketrecet. A lényeg igazából az, hogy egyrészt miután a legtöbben lakásban tartják a kis állatot, igényes és amennyire csak lehet, szép legyen a nyúlketrec, illetve valamennyire illeszkedjen a lakás világához. Illetve a másik talán még az előzőnél is sokkal lényegesebb szempont, hogy a nyuszi méreteihez is megfelelő legyen. Fontos tudnunk, hogy amennyiben tapsifülest tartunk szükségünk lesz egy a ketrecében elhelyezhető nyúl WC-re, a nyúlketrec rácsaihoz illeszthető itatóra illetve széna-tartótra. Úgy érdemes kalkulálni, hogy a nyúl majd, amikor eléri a teljes méretét is el tudjon teljes hosszában feküdni és még mellé beférjen a bili is, amely azért a ketrec viszonylatában jelentősebb helyet tud elfoglalni. Mindezeket számításba véve érdemes kiválasztani az ideális nyúlketrecet. Egyébiránt azt is érdemes figyelembe venni, hogy a törpe nyulak sokkal kisebbek, mint a rendes házi nyulak, így ahhoz mérten válaszuk ki a ketrecet, hogy a kis jószágunk, melyik csoportba tartozik. Ha mindezt kiszaszeroltuk, nincs más hátra, mint felkeresni egy áruházat. Ha ezt kényelmesen otthonról szeretnénk megtenni, akkor kezdhetjük akár a https://www.petnet.hu/termekek/KISALLAT_FELSZERELES_Nyulketrec.265 weboldalával.

A nyúlketrechez való szoktatás

Ajánlatos már azelőtt beszerezni a nyúlketrecet, mielőtt még megérkezne a nyuszi, hiszen úgy a legkönnyebb hozzá szoktatni, ha már a legelső pillanatban be tesszük a kis házikójába. Érdemes az első pár napban még bent tartani a nyúlketrecben, mivel a természetüknél fogva rendkívül ijedősek és alapvetően sokként éri őket az új környezet, így kell nekik egy rövid ídő míg megszokják az új otthonukat. Ilyenkor melléjük kell ülni, simogatni kell őket, hogy megbarátkozzanak velünk és szokták a hangunkat. Ezekben az első napokban érdemes megfigyelni azt is, hogy a nyuszi a nyúlketrecen belül melyik pontot válassza arra, hogy a dolgát végezze, hiszen ösztönösen jelölik ki az adott területet. Amikor pár nap elteltével látjuk, melyik területet jelölje, ki behelyezhetjük neki a nyúl wc-t és így ezzel a lépéssel el is kezdhetjük a nyuszi szobatisztaságra való szoktatását.

Úgy gondolom nagyon fontos, hogy olyan nyúlketrecet válasszunk, amely a leginkább kényelmes a kis állat számára, Hiszen neki ez lesz az otthona, a saját kis birodalma, ami számára az igazi szuverén tért jelenti. Itt alszik majd és itt is étkezik fontos lesz, hogy megfelelő legyen számára és igazán szeresse és otthon érezze benne magát. Hiszen az ő boldogsága, a mi boldogságunk is!