Hogyan fűtsek és mivel? Segítünk eldönteni!

Itt a téli szezon

Bizony nyakunkon a tél, és lassan mindenkinek el kell döntenie, mivel is tartja majd melegen az otthonát a kemény fagyok alatt. A legtöbb helyen már november elejétől, esetleg közepétől el kellett kezdeni a fűtést, és ez egészen ki is fog tartani március környékéig. A plusz költségek, amikkel nyáron nem kellett számolnunk, újra ránk nehezednek majd a karácsonyi költekezés után, ezért érdemes jól átgondolni, mivel is fűtsünk, ugyanis akár több tízezer forintos eltérések is lehetnek az egyes fűtéstípusok szerint. Természetesen érdemes először megérdeklődnünk, mire is van lehetőségünk a rengeteg választható opció közül, és ennek tudatában válasszuk ki a számunkra leginkább megfelelőt majd. Néhány ilyen lehetőséget szeretnék most rövidebben bemutatni.

Mivel fűtsünk?

Néhány évtizede még a széntüzelés volt a divat, amely azonban szépen lassan szinte teljesen eltűnt a piacról, ahogy rájöttek, milyen káros a környezetre és a költsége miatt is egyre kevésbé érte meg ezt az alapanyagot vásárolni. A gázfűtésnél talán valamivel a mai napig olcsóbb, azonban számos hátránnyal jár a kazánnal szemben, ugyanis mindent összekoszol, rengeteg helyet foglal és bonyolult a kezelése is. Ezzel szemben a gázfűtést elég ki-be kapcsolnunk, és máris meleg lesz az otthonunkban, mindezt a lehető legkevesebb helyfoglalással és gyakorlatilag teljesen higiénikusan, ráadásul sokkal környezetbarátabb a korábban említettnél.

A fafűtés hátrányai

A fafűtés talán a legolcsóbb megoldás mind közül, azonban ennek is számos hátránya van. Többek között a környezetszennyezés, a szintén nagy és száraz tér kérdése, és ne felejtsük el, hogy rengeteg munka van vele, hiszen még a megvásárolt darabokat is szinte biztosan tovább kell majd aprítanunk, illetve a tüzet folyamatosan figyelnünk. Macerás ugyanis újra begyújtani, ezzel ellentétben pedig nagyon nehéz megtartani a parazsat úgy, hogy a házból ne szauna legyen a végén – ami pedig hatalmas pazarlás, ha úgyis kiengedjük az utcára a meleget.

A villanyfűtés

Nézzünk tehát további alternatívákat. Kényelmes megoldásként szolgálhat a hősugárzó vagy villanykazán az otthonunkban, amely kellemes hőérzetet biztosít, könnyebben szabályozható, és talán ezen előnyök miatt megéri, hogy egy kicsit költségesebb, a fafűtésnél, nem is beszélve arról, hogy míg az vidéki családi házaknál egy járható út, addig a városban kevésbé van erre lehetősége a lakosoknak.

A gázfűtés

Talán a legelőnyösebb megoldás mind közül. Az ára megfizethető és számos előnnyel is jár, könnyen kezelhető, időzíthető, kényelmes, illetve fizethetünk általányt is a szolgáltatónknál, amely mondjuk a fafűtésnél sajnos nem járható út. Akkor leginkább kézenfekvő, ha könnyedén fel tudunk csatlakozni a vezetékes földgázra, így például társasházaknál nagyon jól működő megoldás. Természetesen a korábban említett fafűtésnél valamivel költségesebb, azonban annál sokkal praktikusabb, amennyiben lehetőségünk van ezt a módszert alkalmazni, a gázkazán igazán jó válasz a praktikus fűtéssel kapcsolatos kérdésünkre és például a Ventil Épületgépészet széles kínálatában biztosan találunk nekünk megfelelőt.

Akkor most mivel is fűtsünk?

Szakértők szerint egyébként a legmodernebb megoldás a kondenzációs kazán vagy a hőszivattyú, amely a környezetből vonja el a hőt, így a vízből vagy levegőből, esetleg a földből. A hőszivattyús technika nem csak fűteni, hanem hűteni is tud, így a nyári szezonban is igénybe tudjuk venni. Kisebb problémát talán az jelenthet, hogy főképp a jól szigetelt házakban használhatóak, ekkor is a falfűtést érdemes választanunk, mert így még radiátorra sem lesz szükség. Összességében talán a kondenzációs gázkazánnal járhatunk a legjobban, még ha elsőre nem is ez lenne a válaszunk a fűtési kérdésre. Sokat spórolhatunk azonban, ha rendesen odafigyelünk rá, milyen hőfokon tartjuk a szobákat, ugyanis egyetlen fok különbséggel is hat százalék energiát takaríthatunk meg. Ha már energiatakarékosság, akkor felmerülhet, hogy puffertartályra szükségünk van-e. Ez ugyanis szintén gazdaságosabbá teheti a fűtésrendszerünket, ugyanis a fel nem használt energiát, amely mondjuk tavaszi vagy őszi időszakban jellemzőbb, képes elraktározni és később újra felhasználni, így tehát a hő, amiért fizetünk, nem vész kárba, hanem felhasználódik, ami szintén hatalmas előny.

A radiátorokról talán még nem ejtettünk szót. Többfajta választásunk van ennél a lehetőségnél, megtekinthetjük ezeket is a Ventil oldalán. Léteznek öntöttvas radiátorok, amelyek strapabíróak, nehezek, viszont sok vizet képesek tárolni. Az aluminium radiátorok ezzel szemben könnyebbek, többféle méretben és teljesítmény képességgel kaphatjuk őket, problémásabb lehet azonban a beszerelésük mondjuk társasházak esetében. Acéllemez radiátor esetében kedvezőbb árakra is számíthatunk, egyszerű a beszerelésük is, illetve ugyancsak többfajta méretben kaphatóak, nagy hőleadásúak, sajnos azonban vigyáznunk kell a rozsdásodással ebben az esetben, mivel lyukak keletkezhetnek rajta.

Ugyan nem volt teljesen átfogó az írásom a fűtéssel kapcsolatban, azonban remélem sikerült néhány ötletet adnom, mivel is tartsuk melegen az otthonunkat, amikor beköszöntenek a mínusz fokok. Összességében elmondható, hogy inkább adjunk az igényesebb, biztonságosabb megoldásra, mint az olcsóbb, de környezetszennyező, esetleg balesetveszélyes verzióval ellentétben, amennyiben erre lehetőségünk van.