Holker: a frappáns enteriőr titka?

Holker: miért olyan hasznos díszlécekkel dekorálni otthonunkat?

Akár szakemberrel, akár házi keretek között állunk neki a felújítási munkálatoknak, holker lécek segítségével egészen új külsőt varázsolhatunk otthonunknak. A díszléc egyik legnagyobb előnye az, hogy ápol és eltakar, ráadásul értékében sem jelent drasztikus kiadást. Mindezeken felül a stukkóba rejtett indirekt világítással minden elképzelésünket megvalósíthatjuk.

A díszlécek nem csak ezek miatt előnyösek, hanem azért is, mert felületi kialakításuk miatt a klasszikus és modern stílusú belső terekben is megállják a helyüket. A különböző mintázatokat termékcsaládokba sorolják, így minden egyes elemet könnyen és gyorsan megtalálunk. Ráadásul már külön sarokelemeket is vásárolhatunk, amelyek rengeteg munkát, időt és bosszúságot spórol meg nekünk. Sokáig a díszlécek felhelyezésénél a sarkok vágása volt a szűk keresztmetszet, mert speciális eszközökre (gérvágó ládára és fűrészre) és precizitásra volt szükség ahhoz, hogy megfelelő szögben történjen a vágás. Ha nem volt pontos a mérés, akkor a lécek a sarkoknál nem illeszkedtek megfelelően, s ez javítást, esetleg új lécek felhasználását tette szükségessé. Mindez azonban már tényleg a múlté, mert a legtöbb termékcsalád előre kialakított sarokrészeket tartalmaz, amikhez könnyedén hozzá tudjuk igazítani a többi elemet. Sarokelemek vásárlásakor figyelni kell a léc szélességére és a mintázatra is. A mintázatokat különböző méretekben lehet megvásárolni. Ez eltérő szélességet jelent (a hossz minden esetben adott), ezért, ha nem a megfelelőt emeljük le a polcról, az egyik elemünk vastagabb lesz, mint a másik.

Holker: mire van szükség a díszlécek felhelyezéséhez?

A sarokelemek megjelenésének hála a szükséges eszközök száma is megcsappant. Már nincs szükség gérvágó ládára – ami egyébként sem egy megszokott dolog egy olyan háznál, ahol nem teszi a szakma szükségessé. Az egyetlen eszköz, aminek a beszerzését nem tudjuk megspórolni az a kinyomópisztoly. Ecsetelhetné az ember a felhelyezésnél a ragasztót, de a legtöbbragasztó tubusa már az ilyen kinyomópisztolyokhoz lett kialakítva. A használata is egyszerűbb és a munka kevesebb kosszal jár.

Ettől függetlenül érdemes egy fóliát vagy kartonlapot leteríteni a fal tövébe, hiszen véletlenek mindig vannak. A lecsöpögő ragasztó, ha megköt, nehezen szedhető fel a járólapról, parkettáról.

Holker: hogyan fogjunk neki, ha magunknak csináljuk?

A holker léceket elő kell készítenünk a felhelyezéshez. Mielőtt levágnánk a végeket, mérjük le az él vagy fal hosszát, ahová szánjuk. A néhány milliméteres pontatlanság még nem jelent nagy bajt, de a centisek már igen. Ezeket nem fogjuk tudni egyenletes és szépen kitölteni, ezért figyeljünk oda a mérésekkor. Jelöljük be a vágás helyét holker lécen is. Törekedjünk arra, hogy a vágás merőlegesen, a lehető legegyenesebben történjen, hiszen azt szeretnénk, hogy otthonunk rendezettnek hasson. A pontatlanságok és hibák megfognak látszódni a végeredményen, ezért nem érdemes elkapkodni a folyamatokat.

Ha olyan termékcsaláddal dolgozunk, amelynek nincsen sarokeleme, akkor nekünk kell azokat kialakítani. Ez gérvágó ládával viszonylag egyszerű. anélkül meglehetősen nehéz feladat. A gérvágó láda egy beirdalt eszköz, amely +45, +30, -30, -45 és 90 fokos szögek vágásához nyújt segítséget. A belső sarkokhoz a láda 45 fokos átlójában kell vágni. A lécek, amellyel dolgozunk, fejjel lefelé helyezzük bele, úgy, hogy annak oldalfali része teljesen illeszkedjen. Ha mintás a díszlécünk tartsuk szem előtt a vonalak illeszkedését is. A párját a lécnek az ellentétes45 fokos átlóban kell vágni, mert csak így fognak egymáshoz illeszkedni. A külső sarkoknál a technika ugyanez, annyi különbséggel, hogy a léc másik felét fogjuk felhasználni. Anyagot és időt spórolhatunk meg azzal, ha már a vágások előtt tudjuk, hány sarok lécdarabra lesz szükségünk, s ennek figyelembevételével dolgozunk, hiszen minden vágás során lesz egy belső és egy külső sarok rész.

Ha minden holker le van vágva, akkor készítsük őket elő a ragasztáshoz. Az egyenetlenségeket finom felületű csiszolóvászonnal javíthatjuk. A fali ragasztási részen kialakult hegyeket vágjuk le, mert akadályozni fognak bennünket a ragasztáshoz. Erre azért van szükség, mert a levágott sarkok tökéletes szöget zárnak be, de a falfelületeken mindig vannak eltérések. A keletkező, apró réseket ragasztóval fugázva tudjuk majd javítani.

A holker felragasztásához nyomjunk a ragasztóból a díszlécek ragasztási oldalára, valamint a csatlakozó élekere és helyezük fel – először a sarkokat – úgy, hogy a ragasztási oldalak teljesen felfeküdjenek a felületre. Néhány percünk van a korrigálásra, mielőtt a ragasztó megköt, úgyhogy nem kell megijedni, ha elsőre nem tökéletes. A léceket addig kell nyomin, amíg a felesleges ragasztó ki nem türemkedik alóla. Ezt nedves textillel töröljük le.

Holker: az utolsó simítások?

Ha a ragasztás miatt a falon rücskök keletkeztek, csiszolóvászonnal eldolgozhatjuk őket. A réseket a ragasztóval tömjük be, majd óvatosan húzzuk simára az ujjunkkal. Tiszta kézzel dolgozzunk. A felesleges ragasztót szintén nedves szivaccsal vagy textillel töröljük, mielőtt megköthetne. A munka utolsó fázisa a lécek lefestése. Ezt alapozással kezdjük oldószermentes festék használatával.