A terhelésélettani vizsgálat, avagy miért fontos a rendszeres EKG ellenőrzés?

A terhelésélettani vizsgálat menete és fontossága

Szívbetegként számomra elengedhetetlenül fontos a rendszeres jellegű terhelésélettani vizsgálat, melyre érdemes abszolút nagy hangsúlyt fektetni, kiváltképpen, ha sportolók vagyunk, ugyanis igencsak nagy problémákat tudunk elkerülni abban az esetben, ha rendszeres jelleggel, elmegyünk (legalább fél évente -évente egyszer) terhelésélettani vizsgálatra. Hiszen az ilyen vizsgálatok során láthatjuk tisztán azt, hogy milyen jellegű teherbírással él a szervezetünk és, hogy ezt mennyire tudjuk kimaximalizálni úgy, hogy ne terheljük nagyon túl a szervezetünket. Szívbetegként gyermekkorom óta szerves része az életemnek a rendszeres jellegű terhelésélettani vizsgálat, mely nem csupán arra tesz nagy hangsúlyt, hogy mennyire bírja a szervezetünk a terhelést, hanem arra is, hogy ezt egybe kössék egy alapos kivizsgálással annak érdekében, hogy teljesen biztosak legyünk abba, hogy maximálisan egészségesek vagyunk. Az alábbiakban egy rövid bemutatást szeretnék írni a terhelésélettani vizsgálatokról és arról, hogy ezekre miért van nagyon nagy szükség abban az esetben is, ha jelenleg teljesen egészségesnek érezzük magunkat.

A terhelésélettani vizsgálatról általánosságban

A terhelésélettani vizsgálatok a gyakorlatban spiroergometriás vizsgálatként ismertek. Az adott vizsgálat típus alatt a szervezetünknek tulajdonképpen minden olyan jellegű reakcióját vizsgálják, ami egy terhelés alatt kijöhet belőlünk. Alapvetően ilyen jellegű vizsgálatnak bizonyul minden, ami a szív és érrendszeri, légzésfunkciós illetve izomanyagcsere funkció vizsgálatát vizsgálja. Az eredmények alapján pedig a vizsgált sportoló vagy éppen páciens teljesítmény képességeiről és egészségéről kapunk egy összefoglaló képet, mely által tisztábban láthatunk. Alapvetően a terhelés vizsgálat egy egyszerű orvosi kivizsgálással veszi kezdetét, ezt alapvetően kórelőzmények írjuk, ugyanis ez alapján mérjük fel az alap egészségügyi állapotát a vizsgálati alanynak, majd ezek után következik a nyugalomban elvégezendő EKG vizsgálat, illetve vérnyomás és légzésfunkció mérés természetesen ezek mind szakorvosi felügyelet mellett történnek. Majd ezek után következik a terhelésdiagnosztikai vizsgálat, mely során EKG-t végeznek csak éppen nem az előzőhöz hasonlóan nyugalmi állapotban történik meg az adott vizsgálat, hanem némi terhelés alatt (például futás), hogy ezáltal jobban láthassuk azt, hogy hogyan reagál a szervezet némi terhelésre és az eredmények alapján pedig a szakorvosok egy egészen specifikus és személyre szabott tanácsadással tudnak szolgálni a sportolási szokásaink reformálása érdekében.

Miért fontos a terhelésélettani vizsgálat rendszeres jellegű elvégzése?

Alapvetően én személy szerint rendszeresen járok szűrő vizsgálatokra és emellett számos olyan jellegű vizsgálaton vettem részt, melyek segítenek számomra kikutatni azt, hogy teljesen egészséges-e a szervezetem vagy mégsem, és hogy milyen jellegű erősítésre lenne szüksége a továbbiakban. Alapvetően fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen kondicionális állapotban vagyunk jelenleg, ugyanis ennek függvényében lehetséges meghatározni azt, hogy milyen jellegű sport tevékenységet végezhetünk, vagy éppen nem végezhetünk. Éppen ezért érdemes elvégezni ilyen jellegű vizsgálatokat rendszeres jelleggel, ugyanis egy terhelésélettani vizsgálat képes kimutatni azt, hogy jelenleg milyen kondícióba vagyunk és ez alapján meg tudjuk határozni, hogy az egészségi állapotunk és a fejlődésünk függvényében milyen jellegű sportot érdemes űznünk az elkövetkezendő időszakban. Érdemes tudni, hogy a sportteljesítmény maximalizálásához elengedhetetlen az izomzat anyagcseréje is így erre a vizsgálatra is érdemes jelentős hangsúlyt tenni.

A terhelésélettani vizsgálat felmérésének folyamata

A teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok alkalmazott eljárásaihoz tartozik egyénként a teljesítmény-élettani felmérés is, mely igencsak nagy jelentőséggel bír. Az adott felmérésekkel egyébként az aktuális teljesítményt jellemző élettani mutatókat vizsgálják és értékelik, mely alapján egy egészen pontos eredményt tudnak kapni az illetőről és specifikus edzéstervet tudnak számára összeállítani. Fontos azonban azt is tudni, hogy a különböző sportági mozgások, abszolút egyéni terhelésprofillal bírnak. Ennek megfelelően célirányosan kell a vizsgálatot folytatni, hiszen akkor lesz személyre szabottan teljes körű az adott vizsgálat, ha látjuk azt, hogy az adott sportnak milyen terhelési követelményei vannak. Például egy balett táncosnak teljesen más teherbíró teljesítménnyel kell rendelkeznie, mint egy jégkorongozónak. Így akkor érdemes ilyen jellegű vizsgálatot csinálni, ha abszolút tisztában vagyunk az eredményekkel és az adott sport teherbírási igényeivel.