mikrohullámú sütő1_3

Ilyen egy megbízható mikrohullámú sütő 2023-ban

A mikrohullámú sütőről röviden

Sokan vásárolnak mikrohullámú sütőt a konyhájukba, mert számos előnnyel jár az ilyen készülék használata, gondolom ezt a háztartási eszközt nem kell bemutatni senkinek. Habár általában élelmiszer felmelegítésére vagy megsütésére használjuk, azért még sok lehetőség rejlik benne ezen túl is. Az ilyen készülékek használatának számos előnye van, amelyekről a következőkben beszélünk, nem is húzom tovább az időt tehát. 

A mikrohullámú sütő előnyei, kihasználhatósága

Az első és talán legfontosabb előnye a mikrohullámú sütőnek, hogy gyorsan és hatékonyan melegíti fel az ételeket. Ez azért fontos, mert sokan nagyon sűrű napokat élnek, és nincs arra szabad energiájuk, hogy hosszú ideig várjanak, amíg az ételük felmelegszik a hagyományos sütőben. A mikrohullámú sütővel azonban akár néhány perc alatt is fel lehet melegíteni az ételt, így időt és energiát takaríthat meg, és persze akár elkészíteni az ételeket is sokkal gyorsabban lehet bennük.

mikrohullámú sütő1_1

További előnye a mikrónak az, hogy sokkal könnyebb tisztítani, mint a hagyományos sütőt. Az ételek felmelegítésekor nem ragadnak le a sütő falához, és nem fognak kifolyni az edényekből, így a tisztítás sokkal egyszerűbb és gyorsabb lehet, sok mikró pedig külön tisztítóprogrammal is rendelkezik, ami még jobban megkönnyíti az ember számára a tisztítás energiaigényes munkálatát. 

Emellett persze külön is meg kell említeni, hogy nagyon sokféle ételt lehet készíteni a készülékben. Nemcsak, hogy fel lehet melegíteni az ételeket, hanem lehet sütni, főzni és párolni is. A mikrohullámú sütő különösen hasznos lehet azok számára, akiknek kis konyhájuk van, és nem szeretnének több konyhai eszközt vásárolni. Viszont, amennyiben főzni is szeretnénk benne, mindenképpen gondoljuk át a megfelelő méret kiválasztását, hiszen ilyenkor teljes tálaknak bele kell férnie. A nagyság persze attól függ, hány tagja van a családnak, akire készítjük az ételt. 

További tényezők a mikrohullámú sütővel kapcsolatban

Talán legnagyobb előnye a mikrohullámú sütőnek az, hogy környezetbarátabb lehet, mint a hagyományos sütő. Mivel a mikrónak sokkal hatékonyabban melegít fel ételeket, mint a hagyományos sütő, kevesebb energiát használ fel. Ez azt jelenti, hogy kevesebb elektromos energiát használunk fel, és így kevesebb szén-dioxidot bocsátunk ki az atmoszférába. Persze a könyvezettudatosság csak egy szempont a sok közül. 

Emellett, a mikrohullámú sütővel történő sütés és főzés sokkal rövidebb időt vesz igénybe, mint a hagyományos sütővel vagy a főzőlappal történő főzés. A mikrohullámok gyorsan áthatolnak az ételekben, és ezáltal gyorsan felmelegítik, főzik és sütik őket.

A mikró rövid idő alatt főz vagy süt, így kevesebb idő áll rendelkezésre a tápanyagok kiszivárgásához. A mikrohullámok hatékonyan áthatolnak az élelmiszerben, és ezáltal minimalizálják a vitaminok és ásványi anyagok elvesztését.

A mikróval szinte bármilyen ételt elkészíthetünk, kezdve a felmelegítéstől és az olvasztástól egészen a sült, párolt vagy főtt ételekig. Emellett sokféle edényt és tartályt használhatunk a mikrohullámú sütő készülékben, beleértve a műanyagot és a kerámiaedényeket is.

Persze a mikrók kényelmesen elhelyezhetők a konyhapulton, így könnyen hozzáférhetők és egyszerűen használhatók. Emellett sok modern mikrohullámú sütőben különféle beállítási lehetőségek állnak rendelkezésre, amelyek még egyszerűbbé teszik az ételek elkészítését.

mikrohullámú sütő1_2

Legjobb receptek mikrohullámú sütőhöz

Gyors mikrohullámú sült burgonya készíthető a mikró segítségével, csak ügyesnek kell lennünk. A sült burgonya készítése sokszor fáradalmas munka, és nem szeretjük a pattogó olajat és kellemetlen illatokat a sütése közben, a mikró segítségével azonban nem kell ezektől tartanunk. Na de nézzük is a receptet. 

Hozzávalók: 

2 közepes méretű burgonya

1 evőkanál olívaolaj

Só ízlés szerint

Fűszerek ízlés szerint (pl. őrölt fekete bors, szárított rozmaring vagy kakukkfű)

Az elkészíthez mosd meg alaposan a burgonyákat, majd vágd őket vékony szeletekre.

Tedd a burgonyaszeleteket egy nagy tálba, önts rá az olívaolajat, majd szórj rá a sót és a fűszereket. Keverd össze alaposan.

Helyezd a tál tartalmát egy mikrohullámú sütőbe, és süsd magas hőfokon kb. 5 percig.

Vedd ki a sütőből, keverd át a burgonyaszeleteket, majd tedd vissza a sütőbe.

Folytasd a sütést, amíg a burgonyák aranybarnák és ropogósak nem lesznek. Ez általában további 5-7 percet vesz igénybe, de az idő függ a sütő teljesítményétől és a burgonya vastagságától is.

Persze egy csak egy egyszerű és gyors étel, amit elkészíthetünk ilyen módon. Nagy divatjuk van azonban az elmúlt néhány évben például a bögrés süteményeknek is, amiket 5-10 perc alatt el tud az ember készíteni, és biztonságosságuk miatt akár még kistinikre vagy gyerekekre is bízhatjuk azt, amikor éppen nem érünk rá, és szeretnének valami finomat enni. 

Összességében tehát a mikrohullámú sütő egy nagyon hasznos és praktikus konyhai eszköz lehet, amely sok időt és energiát takaríthat meg. Az egyik, ha nem konkrétan a leghasznosabb konyhai eszköz.