Ezért válaszd most a látásvizsgálatot!

Látásvizsgálat a látás hónapján

Október a látás hónapja, ami nem csak egy névleges esemény, mint a legtöbb világnap, hanem emögött egy tényleges kezdeményezés áll, mégpedig az, hogy minél több ember megkapja a neki járó tökéletes látást. Sokaknak azonban nem áll módjában, szemüveget vásárolni, vagy csak sajnálják rá a pénzt, mert mindig valami másra kell. Ez a hozzáállás persze nem helyes, de sokszor nincs más megoldás. Éppen ezért olyan fontos a látás hónapja, mert az október mindenkit ingyenes látásvizsgálattal és rengeteg akcióval vár.

A látásvizsgálat menetéről

Az iskolai évek alatt mindenkinek ismerős lehet a tábla, amin különböző számok és alakzatok vannak felsorolva. Ezek a látásvizsgálat egyik legfontosabb kellékei, azonban ezek mellett még beszélhetünk gépes vizsgálatról is. Ahhoz, hogy a tökéletes dioptriát megtalálja az ember azonban, még szükség van a személy szubjektív érzékelésére is. Egy látásvizsgálat nagyjából fél- vagy egy teljes órát vesz igénybe. Ezután dönthetünk, hogy milyen látásjavító eszközt szeretnénk igénybe venni. Vásárolhatunk ott rögtön az optikában és hazaérve online áruházakban is kereshetünk olyan terméket, amit mi magunk megfelelőnek találunk. Végtelen számú keretet nézhet meg vagy próbálhat fel az ember, és sokszor végtelennek is tűnnek, ha nem találjuk meg gyorsan az igazit.

Amikor már megvan a kiválasztott a látásvizsgálat után

Fontos megemlíteni, hogy mi a teendő, hogyha a látásvizsgálat és a kiválasztási folyamat már véget ért. Kontaktlencséseknek további időpontokra lesz szüksége, lencsés betanításra. Ennek a látásvizsgálatnak az ideje már nagyban függ a saját ügyességünktől. Valakinek egy röpke óra, míg másnak, aki nem teszi be és szedi ki a lencsét ilyen gyorsasággal, akár három vagy négy órába is telhet, mire sikerül megtalálnia a számára kényelmes technikát. A szemüvegesek ebből a szempontból előnyben vannak. A látásvizsgálat után már csak kézhez kell venniük a megvásárolt szemüveget, és hordhatják is azt. Ez utóbbinak a tárolása természetesen nagyon egyszerű, éjszaka csak ráteszi az ember az éjjeli szekrényre (bár előnyösebb egy tokban tartani, hogy a por ne piszkolja, és nehogy valaki rátegyen valamit), illetve ha éppen nincs rajtunk, akkor a tokban hordozhatjuk gyakorlatilag bárhová. A lencse ebből a szempontból is kicsit macerásabb. A kivétele és a berakása egy idő után gyorsan megy, de a tárolásának és a tisztításának komoly szabályai vannak, amiket nem érdemes és nem is lehet nem betartani.

Persze a látásvizsgálat alatt is érdeklődhetünk az optikustól a részletekről, mint pl ennél az online optikusnál: https://eoptika.hu/optika/latasvizsgalat.html. A tisztítás amiatt fontos, hogy a nap folyamán felgyülemlett koszt lehozza a lencséről, és a tároló folyadékba már tisztán kerüljön, míg a tárolási feltételek betartása azért fontos, mert a nem folyadékban tartott lencse kiszárad, és egyszerűen használhatatlanná válik. Fontos, hogy a lencséket soha ne próbáljuk meg vízben tartani, sőt mosni se mossuk azzal. A lencsék nem érintkezhetnek vízzel, az is tönkreteszi őket. Milyen különbséget tudunk még felsorolni? A szemüveg a látásvizsgálat után aligha okoz gondot az embernek, hogyha éppen nem ülünk rá vagy törik el, esetleg romlik annyit a szemünk, hogy úgy lencse kelljen bele. A kontaktlencsével nincs ilyen szerencsénk, mert havonta cserélni kell, a legkisebb rendelkezésünkre álló mennyiség háromhavi adag. Amit még érdemes lehet megemlíteni, hogy kisebb egységekben nézve bár ez az olcsóbb, a szemüveg a tartóssága miatt jobb befektetés mégis. Ez nem azt jelenti, hogy a lencse esetében nincsenek előnyök, sőt. Sokkal tisztább és zavartalanabb látásélményt ad, nem takarja el az ember arcát, kényelmes, észre sem lehet venni az ember szemén (az első rászálló porszemig), azonban mégis nagyon jó, hiszen mellette nyugodtan sminkelhet az ember, és kedvére rejtegetheti a látásproblémáit.

Mikor kell további látásvizsgálatokra menni?

A látásvizsgálat elvégzése nem egyszeri dolog. Hogyha végül a lencse mellett maradunk, akkor évente egyszeri kontrollra mindenképpen el kell mennünk, ez nagyon fontos, ugyanis ilyenkor a szem felületének az épségét is megvizsgálják. A másik esetben is ajánlott évente egyszer visszamenni az optikushoz, azonban kétévente is elegendő lehet. Felmerülhet a kérdés: akkor is érdemes elvégeztetni a látásvizsgálatot, hogyha az ember nem gondolja, hogy rossz a szeme? A válasz természetesen igen, akkor is el lehet menni, és maximum annyiban segítik a jó egészség megőrzését, hogy hasznos tanácsokkal látják el az embert, ami segíti fenntartani ezt az állapotot. Derülhetnek ki más jellegű betegségek is az ilyen vizsgálatokon, nem csak annyi, hogy az ember távolra vagy közelre rosszul lát, ezért akkor is menjünk el egy látásvizsgálatra, hogyha megtehetjük, ha éppen semmilyen panaszunk nincs a jelenlegi állapotunkban.

Ne feledjük, a látásvizsgálat fontos szempont az egészség megőrzése érdekében. Egyik legnagyobb kincsünk az életben a látás képessége, éppen ezért nem érdemes elhanyagolni a róla való megfelelő gondoskodást. Tehetjük ezt a megfelelő életmóddal éppúgy, mint egy ingyenes látásvizsgálattal a látás hónapján.